Broj stanovnika na Zemlji neprestano raste. Početkom nove ere smatra se da je u svetu živelo gotovo 200 miliona ljudi. U prvoj polovini 19. veka na svetu je bila 1 milijarda ljudi. Sredinom 20. veka ovaj broj povećao se na 2.5 milijarde, da bi 1999. stanovništvo sveta dostiglo 6 milijardi ljudi. Svakog dana ima 250.000 ljudi više u svetu, a to čini 90 miliona godišnje. Broj stanovnika najsporije raste u Evropi, a najbrđže u Africi i Latinskoj Americi. Azija i Afrika su od 1970. godine do 2000. godine udvostručili broj stanovnika.

Prirodni priraštaj izražava se kroz rađanje i umiranje. Broj rodjenih lica u odnosu na ukupan broj stanovnika označava se kao natalitet, a broj umrlih -mortalitet. Razlika između broja rođenih i umrlih lica u odnosu na ukupan broj stanovnika označava prirodni priraštaj. U pogledu prirodnog  priraštaja sve zemlje se mogu podeliti u 4 grupe.

Prvu grupu čine Zemlje sa visokim prirodnim priraštajem iznad 20(Kongo, Madagaskar u Africi; Jemen, Indija i Oman u Aziji)

Drugu grupu čine zemlje sa umerenjim prirodnim priraštajem 10‰ – 20(Alžir, Argentina, Brazil, Maroko i Kina)

Treću grupu čine zemlje sa niskim prirodnim priraštajem do 10(tu spada većina Evropskih zemalja, SAD, Kanada, Australija i Japan)

Nizak prirodni priraštaj je uglavnom odlika visokorazvijenih zemalja.

U novije vreme obrazuje se i 4. grupa zemalja u kojima je prirodni priraštaj negativan tj. broj umrlih je veći od broja rođenih. Ovu pojavu nazivamo depopulacija i karakteristična je za više od 20 zemalja (Rusija, Ukrajina, Baltičke zemlje, Nemačka, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Srbija…)

Advertisements