Urbanizacija je najmasovniji proces savremenog čovečanstva. Taj proces je počeo Prvom industrijskom revolucijom u zapadnoj Evropi, a kasnije se širio i zahvatao sve veći deo ekumene. To je bila posledica promene društvene strukture i proizvodne sposobnosti stanovništva. Gradovi su postojali u prostorima starih civilizacija Sredozemlja, Indije i Kine, ali im stanovništvo nije bilo mnogobrojno, niti je pokazivalo tendenciju porasta. Razne nepogode koje su povremeno zahvatale čovečanstvo najviše su pogađala upravo zbijena naselja kakvi su bili srednjovekovni gradovi.

Kretanje stanovništva iz sela u gradove od početka industrijalizacije ogledlo se u znatno bržem porastu gradskog, nego seoskog stanovništva. Urbanizacija uopšte podrazumeva povećanje gradskog stanovništva u nekoj oblasti ili zemlji. U širem smislu ona znači i prenošenje gradskih uticaja na okolnu seosku sredinu. Tempo urbanizacije je danas sporiji u razvijenim zemljama jer je prelaženje seoskog stanovništva u grad obavljeno već ranije. Zemlje u razvoju, koje imaju malo gradskog stanovništva, zahvata snažan tempo urbanizacije. 1950. godine gradskog stanovništvo je činilo 27.6% ukupnog svetskog stanovništva, a danas čini 54%. Očekuje se da će već 2015. godine 58% stanovništva biti u gradovima, a 2020. sela će naseljavati oko 4 milijarde, a gradove oko 5 milijardi ljudi.

U pojedinim industrijskim oblastima sveta broj gradova je toliko porastao da su se mnogi među njima spajali, stvarajući na taj način konurbacije.

U Evropi su poznate konurbacije: Klajdsajd, Tajnsajd, Mersisajd(Velika Britanija), Rur, Šiezija(Nemačka), Donbas(Ukrajina). Slične konurbacije su se razvile u primorski oblastima SAD i Japana. U ovim se zemljama čak stvaraju džinovski sistemi spojenih gradova i konurbacija – Megalopolisi.

Neki od njih su: Bosvaš (Boston-Vašington), razvija se na 600 km dugom atlanskom primorju SAD,  Čipits (Čikago – Pitsburg) i San-san (San Dijego – Los Anđeles – San Francisko). U Japanu je najmnogoljudniji megalopolis onaj koji se proteže između Tokija i Osake –TOKAIDO ( 55 miliona stanovnika).

Advertisements