Ruska federacija je prostrana evroazijska država koja po mnogim osobinama ima odlike zasebnog kontinenta. Njena dužina u pravcu zapad-istok dostiže 10.000 km, pa razlika u vremenu iznosi 9 časova. Iako izlazi na 12 mora, Rusija je ostala izvan glavnih pomorskih puteva sveta. Na prostranoj teritoriji  Rusije nalaze se velika i raznovrsna prirodna bogatstva. Po zalihama uglja Rusija je na 1. mestu u svetu, ali je njihov razmeštaj nepovoljan jer se oko 90% nalazi u istočnim delovima zemlje(Sibir). Velike su rezerve nafte, a naročito prirodnog gasa, a u pogledu rezervi metala i nemetala Rusija se smatra jednom od najbogatijih zemalja u svetu.

Revolucijom od 1917.god. srušena je vlast ruskog cara, a od 1922. god. Kongres Sovjeta proglasio je SSSR, u čiji sastav su ušlle Rusija, Belorusija,Ukrajina i Zakavkaska republika. Kasnije, savezu pristupaju Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan, Kazahstan i Kirgistan, a od jedne Zakavkaske republike, stvaraju se tri- Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan. Od Oktobarske revolucije rukovodeću ulogu u SSSR imala je Komunistička partija, koja je 1991.god. rasformirana. Te godine republike u sastavu SSSR-a proglašavaju svoju nezavisnost. 12 od 15 bivših Sovjetskih republika ostale su na osnovu posebnog sporazuma u Zajednici nezavisnih država (ZND). Jedna od njih je i Ruska federacija, koja nastoji da ojača i podstakne ekonomske i druge odnose sa državama koje se izdvajaju kao njeni novi susedi.

Ruska federacija je složena država, koja pored evropskog, zahvata i najveći deo azijskog prostora. Po teritoriji to je najveća država sveta. Evropski deo zauzima 4,3 miliona km² i u njemu živi 113 miliona stanovnika. Azijski deo Rusije zahvata prostor od 12,8 miliona km², i u njemu živi 32 miliona stanovnika.

U sastav Ruske federacije ulazi 21 autonomna republika, od kojih je po prostranstvu najveća Jakutija u Sibiru (glavni grad Jakutsk). Rusi u Ruskoj federaciji čine 85%, a manjine tek 15% od ukupnog stanovništva. Prestonica Ruske federacije je grad Moskva, sa preko 11 miliona stanovnika.

Advertisements